Pirkanmaan kieltenopettajat ry järjestää la 23.9. syyskoulutuspäivän "Tekemisen meininkiä" Hatanpään koulun Koivistontien koulutalolla (Koivistontie 31).
Päivän ohjelma:
8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen
9-9.15 Tervetulosanat
9.15-10.45 Vuoden kieltenopettaja 2022 Maarit Rainio: Eriyttämisen työkalut
Vuoden kieltenopettajaksi 2022 valittu Turun yliopiston Rauman normaalikoulussa ruotsia, englantia ja venäjää opettava Maarit Rainio on tehnyt paljon työtä opetuksen eriyttämisen, erilaisten oppijoiden oppimispolkujen tukemisen ja monikielisyyden edistämisen eteen. Hän on esimerkiksi ideoinut ja toteuttanut Act Globally -valinnaisaineen, joka on tarjonnut osallistujille monikulttuurisia elämyksiä ja mahdollisuuden tutustua uusiin kieliin ja niiden lumoon. Rainio toimii aktiivisesti monissa verkostoissa ja jakaa osaamistaan digitaalisilla kanavilla.
11-11.30 Välitunti: vapaata keskustelua kieliryhmissä
11.30- 12.30 Lounas
12.30-13.45 Työpajat:
1) Jenni Koskela: Toiminnallinen draamapaja (max. 25 osallistujaa)
Oppituntien toiminnalliset tehtävät ovat osa monipuolista kieltenopetusta. Liike, leikki ja esittäminen kannustavat puhumaan ja käyttämään kieltä toiminnallisessa tilanteessa. Pajassa kokeillaan ja käydään läpi toiminnallisia ja draamallisia kieltenopiskelutapoja erityisesti yläkouluun sopivilla tavoilla. Toiminnallisuuden, liikkumisen ja esittämisen kautta oppilasryhmä tekee yhdessä ja ryhmäytyy. Jenni Koskela opettaa Sammon yhtenäiskoulussa englantia ja saksaa ja soveltaa opetuksessaan monia alakoulun leikkejä myös yläkoululaisille.
2) Pekka Laitinen: ChatGPT ja tekoäly kieltenopetuksen näkökulmasta (Huom! Vaatii oman läppärin!)
Pekka Laitinen on tietotekniikan opettaja Kämmenniemen koulussa Tampereella. Hänellä on koulutuksena ja taustana ohjelmistotekniikan opintoja Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa. Laitinen on seurannut omasta mielenkiinnosta tekoälysovellusten rantautumista yleisön saataville ja muita aiheeseen liittyviä asioita ja häntä on mm. haastateltu Yleisradioon tekoälyn käytöstä.
3) Anne Lohiniva: Visuaalisesti näyttäviä materiaaleja Canvalla (Huom! Vaatii oman läppärin!)
PKO:n somepostaukset ja tämänkin koulutuspäivän visuaalinen ilme on toteutettu canva.com-sivuston avulla. PKO:n hallituksen somenörtti Anne Lohiniva opastaa sivuston käyttöön ja neuvoo, miten Canvan avulla voi tehdä opetukseen visuaalisesti näyttäviä materiaaleja, pelejä tai vaikka palkintotarroja. Opiskelijoitakin voi ohjata hyödyntämään sivustoa esim. julisteiden ja mainosten tekoon, CV:n koostamiseen tai esityksen laatimiseen. Lempäälän lukiolla englantia ja saksaa opettava Lohiniva on tykästynyt etenkin siihen, miten hänenkin tapaisensa kuvataiteellisesti lahjattomat tikku-ukon piirtäjät saavat sivuston avulla aikaan kaunista jälkeä.
4) Nina Pirttinokka: Kulttuuria ja leivontaa: Tasty trip around the world! (max. 10 osallistujaa)
Tekemisen meininkiä kielen ja kulttuurin opiskeluun! Työpajassa leivotaan patonkeja ja/tai skonsseja sekä käydään läpi lukuvuoden juhlapyhiä ja miten niihin voi yhdistää leipomisen.
Nina Pirttinokka on ranskan ja englannin opettaja Tammelan koulussa (Tampere). Hän on pitänyt kulttuurileivonta-valinnaisainekurssia alakoululaisille yhdessä kollegansa kanssa ja tästä innostuneena haluaa antaa vinkkejä leipomisen yhdistämisestä kulttuuriin opettamiseen.
5) Olli-Pekka Salo: Kielisalkku pedagogisena työvälineenä
Olli-Pekka Salo on ruotsin lehtori Jyväskylän normaalikoulussa, kielikasvatuksen sekatyöläinen, joka on toiminut melkein neljännesvuosisadan kielenopettajana ja kohta 20 vuotta opettajankouluttajana. Hän on ollut mukana valtakunnallisessa opetussuunnitelmatyössä, laatinut kielten oppimateriaalia peruskouluun ja lukioon, osallistunut moniin hankkeisiin sekä kirjoittanut artikkeleja ja toimittanut kirjoja oppimisesta, opettamisesta ja ohjaamisesta.
Salo on käyttänyt kielisalkkua vuosien saatossa useiden ryhmien kanssa. Hän oli mukana kehittämässä kielisalkun ensimmäistä versiota ja on ollut pienellä panoksella mukana myös uudistetun version kehittämisessä.
Työpajassa käsitellään kielisalkkua pedagogisena työvälineenä, jonka avulla kielenkäyttäjä voi kehittää kielitaitonsa lisäksi vieraiden kielten opiskelutaitojaan sekä monikielistä ja -kulttuurista osaamistaan. Salo esittelee salkkutyöskentelyn roolia omassa opetuksessaan ja kertoo esimerkiksi, millä tavoin kielisalkun avulla voi vahvistaa oppilaantuntemusta ja tukea oppilaiden itseohjautuvuuden kehittymistä. Lisäksi tarkastellaan, missä määrin kielisalkku soveltuu arvioinnin työkaluksi.
13.45-14.10 Kakkukahvit
14.10-15.30 Matleena Laakso: Teknologia kieltenopetuksen tukena - näkökulmana eriyttäminen (yhteistyössä LUKKI-hankkeen kanssa)
Matleena Laakso on digipedagoginen asiantuntija ja aktiivinen bloggaaja. Hänen viime vuosien keskeisiin koulutusteemoihinsa kuuluvat osallistaminen verkon sovelluksia hyödyntäen, verkkosisältöjen luominen ja tekoäly opetuksessa. Voit tutustua hänen koulutuksiinsa osoitteessa www.matleenalaakso.fi .
Mukana koulutuspäivässä myös kustantajien ja muiden yhteistyökumppaneiden näytteilleasettajia.
Koulutuspäivän hinta on SUKOLin jäsenille 50 euroa, SUKOLin opiskelijajäsenille 20 euroa ja muille 80 euroa.
Ilmoittaudu mukaan koulutuspäivään viimeistään pe 8.9. osoitteessa bit.ly/pkosyys23! Huom! Ilmoittautuminen on sitova.